Hoogeveen verlicht bewust
In “de Weide”, een wijk in Hoogeveen met ca 2000 lichtmasten waren de armaturen zo erg verouderd dat ze moesten worden vervangen. Dit was een mooie kans om bewuster met de verlichting om te gaan en over te stappen op LED armaturen.
De inwoners van Hoogeveen snapten dat ‘s nachts om 03:00 uur niet alle verlichting op volle sterkte hoeft te branden, maar waar er dan wel verlichting moest blijven branden en waar niet…… Samen met de bewoners uit de wijk (ca 10.000!) hebben we hier een plan voor gemaakt. Het eerste plan was om een deel van de verlichting ’s nachts na 22:00 uur geheel uit te laten, een deel zelfs geheel weg te halen en de rest te dimmen. Dit plan is teruggelegd aan alle bewoners en waar nodig zijn we aan de keukentafel gaan zitten om op detail het plan aan te passen. De meeste bewoners vonden het idee wel goed, maar om op bepaalde locaties de verlichting geheel uit te doen vonden ze net even “te”, net als de schakeltijd om 22:00 uur.
Uit een uitgebreide enquête bleek dit vooral gebaseerd op 7 punten:
- de angst voor inbraak;
- algemene angst voor duisternis;
- overlast van hangjongeren/ hangplekken;
- vandalisme;
- drugsdeal locaties;
- slecht zicht op slechte bestrating en slecht zicht op verkeerssituatie;
- afname van het woonplezier doordat men ’s avonds dan niet meer in het licht nog een rondje door de wijk kon lopen (al dan niet met de hond).
Daarom is het ontwerp aangepast waardoor er meer verlichting ’s nachts bleef branden, er minder masten werden weggehaald en de schakeltijd werd aangepast naar 24:00 uur Uiteindelijk bleek na uitvoering dat ook de verlichting die ’s nachts geheel uit ging net even een stap te ver was en is er door het college besloten om alsnog alle verlichting aan te zetten en ’s nachts te dimmen naar 50%.
Het was een mooi en intensief project waarbij er veel ideeën waren over mogelijke financiering. O.a. Philips dacht constructief mee. Heleen Lieftink was de lichtspecialist die met veel flair haar kennis kon overbrengen naar de bewoners in de wijk.
Uiteindelijk heeft het project opgeleverd dat verlichtingskwaliteit verbeterde en het energieverbruik ruim meer dan 50% afnam. Al met al een mooi resultaat!
Opdrachtgever: Gemeente Hoogeveen.
Projectbudget: Bijna 1 mln.
Mijn rol: Projectleider/ projectmanager.
Verantwoordelijk voor: Budget, planning, risicobeheersing, kwaliteit maar vooral de communicatie tussen alle partijen.
Bijzonderheden
Hieronder staat het processchema wat we gebruikten om uit te leggen waar we stond en wat er al was gedaan.
Hieronder een voorbeeld hoe we via internet aan iedereen konden laten zien wat het plan was. iedereen kon inzoomen tot de lichtmast voor hun huis. Per straat kon iedereen reageren, en de reacties waren zichtbaar voor iedereen. Op deze manier kon er op straat niveau worden gediscussieerd.
Meer informatie
Wil je meer weten? Bel of mail me en ik vertel je er graag meer over.