2020 - 2021

Civiele kunstwerken Delfzijl

Civiele kunstwerken Delfzijl

Tijdens mijn interim opdracht in Delfzijl heb ik naast de speciaal uitgelichte klussen (zie portfolio) mij ook bezig gehouden met de civiel technische kunstwerken, o.a.:

Beheer en onderhoud civiele kunstwerken

Door omstandigheden heb ik van de een op de andere dag de verantwoordelijkheid gekregen voor het beheer en onderhoud van alle civiele kunstwerken. Hier heb ik direct twee sporen opgezet. Het eerste spoor was een route kaart hoe de gemeente beter inzicht zou kunnen krijgen in haar assets. Deze routekaart is ook als input gebruikt om assets van de drie samen te voegen gemeentes (Appingedam, Delfzijl en Loppersum) op de rit te krijgen. Het tweede spoor was het daadwerkelijk realiseren van alle (achterstallige) onderhoud. Samen met Westenberg is een grootonderhoudsbestek op de markt gezet.

Steigertje Uitwierde

In Uitwierde wordt een steigertje in het haventje vervangen. Op zich geen hele ingewikkelde klus die veel energie kost. Het levert wel veel energie op omdat leerlingen van het Alfacollege Groningen samen met Vegter Waterbouw hier het ontwerp van maken. Als het een beetje mee zit kunnen de leerlingen als stagiaire meehelpen om de steiger te bouwen. Dat zijn maar kleine pareltjes, maar ik wordt daar wel heel blij van 🙂

Recreatiesteiger Meedhuizen

De recreatiesteiger in Meedhuizen ligt in een afwateringskanaal wat eigendom is van het Waterschap Hunze en Aa’s, het ligt in de gemeente Delfzijl en het dorp Meedhuizen maakt er veel gebruik van. Hoe mooi is het dan dat je samen met zijn drieën de steiger weer helemaal kunt opknappen. Het voorstel ligt klaar, nu nog de laatste puntjes op de i.

Nader onderzoek diverse bruggetjes

Op basis van klachten uit de buurt en kennis van de medewerkers van gemeentewerken heb ik een aantal bruggetjes door laten rekenen. Bij dergelijke theoretische berekeningen vindt ik het altijd leuk om de balans goed te houden tussen de theoretische berekende waardes en de gevoelsmatige situatie. In Drenthe zeggen wel eens “Vaak bennie te bange”, dat geldt hier voor beide kanten, vertrouw niet altijd op je gevoel, maar staar je ook niet blind op theoretische cijfers.  

 

Opdrachtgever: Gemeente Delfzijl

Mijn rol: divers

Verantwoordelijk voor: divers

Bijzonderheden

Elk kunstwerk is bijzonder en uniek.

  • De leeftijd (welke materialen en cementsoorten zijn er destijds gebruikt),
  • de vorm (welke diepere betekenis hebben de ornamenten),
  • de constructiewijze (met of zonder tussensteunpunt en wat is de eigen frequentie) 
  • materiaalgebruik,
  • locatie,
  • waardering uit de buurt,
  • etc etc

Dat is het leuke aan de civiele kunstwerken, ze zijn allemaal bijzonder!  

Hieronder een kunstig kunstwerk, het Boogje van Ziel in Termuntenzijl, terecht een rijksmonument!

Meer informatie

Wil je meer weten? Bel of mail me en ik vertel je er graag meer over.