2007-2015 & 2017-2018

Beleid kunstwerken (bruggen, viaducten, etc.)

Beleid kunstwerken (bruggen, viaducten, etc.)

Bruggen, viaducten, kademuren, (vis)steigers en andere kunstwerken

Het mooie van beleid maken is dat je mag nadenken over de “waarom” vraag. Waarom willen we (nu of straks) een brug onderhouden en waarom willen we dat op deze manier doen. Het klinkt als een open deur, maar stel je de vraag dan krijg je verschillende antwoorden. De ene keer wil je een brug onderhouden omdat de functie gewaarborgd moet blijven, een andere keer omdat de uitstraling behouden moet blijven, of juist omdat er een enthousiaste beheerder is die graag de boel technisch goed voor elkaar wil hebben en weer een andere keer omdat je wil voorkomen dat er onveilige situaties ontstaan.  Zo zijn er nog veel meer antwoorden denkbaar. Handelen vanuit de “waarom” vraag geeft goede invulling aan de “wat wil je/ wat wil de raad” vraag.  

Naast de “wat wil je” vraag wordt in een beleidsplannen antwoord gegeven op de “wat heb je” vraag, “wat moet je”, “wat gaat het kosten” en “hoe ga je het doen”.   

Opdrachtgever: Zowel voor gemeente Hoogeveen als voor gemeente Loppersum heb ik het beleidsplan kunstwerken mogen schrijven.

Mijn rol: Beleidsmedewerker.

Verantwoordelijk voor: Beleid, budget, planning, afstemming en uitleg bij bewoners, college en gemeenteraad.

Bijzonderheden

Bij Hoogeveen was de definitie van een “kade”, “damwand” en “beschoeiing” niet helder. Dit hebben we opgelost door visueel aan te geven wat er wel in het beleidsplan zat.  

Bij Loppersum was het beleidsplan mede de aanleiding om een aantal bruggen van het waterschap over te dragen naar de gemeente.

Meer informatie

Wil je meer weten? Bel of mail me en ik vertel je er graag meer over.